Toneelgezelschap Vriendenkring Heemskerk
© Toneelgezelschap Vriendenkring Heemskerk 2020

Nieuws

Corona update

Toneelgezelschap Vriendenkring heeft door het Coronavirus haar repetities van “Het dagboek van Anne Frank” moeten staken. Op 6 en 7 juni (een week voor Anne’s geboortedag 12 juni 1929) zou het gezelschap dit mooie stuk voor het publiek spelen in de Vrijburcht. Ruim 2 jaar zat Anne Frank ondergedoken. Hoe wrang is het dat wij door deze Coronacrisis van afzondering, quarantaine en beperkingen het stuk niet kunnen opvoeren. We hebben namelijk als vereniging besloten dat dit stuk zich niet leent voor opvoering in de 1,5 m samenleveing. We zijn ons nu aan het beraden hoe we als toneelvereninging verder kunnen en wat de mogelijkheden zijn. We houden u op de hoogte!

Op 5 en 6 oktober 2019 speelde Vriendenkring:

Tartuffe

Van: Molière. Regie: Willem van Osch

Op 24 en 25 november 2018 speelde Vriendenkring het vrolijke

Sinterklaasstuk:

Cornelius wil geen Sinterklaasfeest vieren Van: Jane Hartendorf Regie: Marcel Zoutman De burgemeester van Peperstad heeft een brief van Sinterklaas gekregen. Goed Nieuws! Over 5 nachtjes komt Sinterklaas op bezoek. Iedereen is blij, behalve Cornelius. Cornelius wil geen Sinterklaasfeest vieren. Dat is raar… wie wil dat nou niet? En waarom niet? En waarom verdwijnen de hoed en de schoenen van de burgemeester? Wie is de geheimzinnige figuur met zijn lange sjaal en hoed? Komt Sinterklaas echt wel? Gelukkig liep het allemaal goed af en kwam Sinterklaas de vele kinderen in de zaal hoogst persoonlijk begroeten.

Op 6 en 7 oktober 2018 speelde Vriendenkring Ja Zuster, Nee Zuster

Voor twee uitverkochte zalen speelde Toneelgezelschap Vriendenkring de musical Ja Zuster Nee Zuster. Vanwege haar 85 jarig bestaan had Vriendenkring, bij wijze van uitzondering, gekozen voor een musical. Het was een enorm succes. Het publiek was lovend over de voorstelling. Tijdens de uitvoeringen werden de liedjes uitbundig meegezongen door het publiek en na afloop mochten we vele complimenten ontvangen. De musical handelt over de lotgevallen van de bewoners van Rusthuis Klivia in de Primulastraat, die het regelmatig aan de stok krijgen met de boze buurman Boordevol. In het rusthuis zelf, waar zuster Klivia de scepter zwaait, wonen de Ingenieur, de pruikenmaakster Jet, de jongens Bobby en Bertus en later ook Gerrit de inbreker. Boordevol, die eigenaar is van het pand, ergert zich groen en geel aan het “rusthuis vol herrie”en probeert Klivia en haar gevolg op alle mogelijke manieren het huis uit te krijgen. Gelukkig slaagt hij nimmer in zijn opzet en blijft Rusthuis Klivia gewoon open. Jubilarissen Dit jaar hebben we twee jubilarissen. Marcel Zoutman is 40 jaar bij de vereninging en Jane Hartendorf viert haar 50 jarig jubileum. Allebei van harte gefeliciteerd.

In november 2017  speelde Vriendenkring het vrolijke Sinterklaas

toneelstuk:

Borre, Knorre en Slimme Piet Van: Jane Hartendorf Regie: Marcel Zoutman Borre en Knorre komen Pakjes Piet tegen in het bos. Jammi, jammi, wat kan die Piet lekker vertellen over slagroomtaarten, chocoladeletters, marsepeinen beesten, pepernoten, banketletters en ga zo maar door. Daaar krijgen Borre en Knorre de borrel en knorrel honger van. Zij willen ook wel een lekkere banketletter! De vraag is, hoe krijgen ze die te pakken? En waarom is de Bosvrouw zo boos op Piet? Komt Sinterklaas ook nog naar het bos? Het stuk was een enorm succes. Voor twee bomvolle zalen met kinderen, ouders, opa’s en oma’s werd het stuk gespeeld door enthousiaste spelers, die dit stuk in krap 4 weken hadden ingestudeerd.

In oktober 2017 speelde Vriendenkring Zoete melk met brokken

Van: Jacques Vriens Regie: Marcel Zoutman Suzan is voor de zoveelste keer in de trein gestapt om naar haar oude vader te reizen, die voor de zoveelste keer “hard achteruit gaat”. Haar zoon, een student met humor, reist dit keer met haar mee. De oude vader wordt al jaren verzorgd door Jet, de wat wereldvreemde jongste zus van Suzan. Jet is de enige in de familie die ongetrouwd is gebleven. Door een gebeurtenis in het verleden (een ‘familiegeheim’) voelt Jet zich verplicht om voor haar vader te blijven zorgen. Jet heeft ook haar broer Victor op de hoogte gesteld van de verslechterde toestand van hun vader. Victor is 20 jaar gelden met ruzie naar Amerika vertrokken om daar zijn handel in tuinkabouters verder uit te bouwen. Suzan is woedend. Zij wil niets meer met Victor te maken hebben en wil onmiddelijk vertrekken. Te laat, want Victor en zijn vrouw en dochter arriveren eerder dan verwacht. Victor probeert in eerste instantie de schijn op te houden van de geslaagde zakenman en Suzan doet haar best een beetje aardig te zijn “omwille van de lieve vrede”. Maar al snel gaan de maskers af en ziet ook de oude vader zijn kans schoon om Victor na 20 jaar de waarheid te zeggen. Maar ook andere waarheden komen aan het licht en familiegeheimen worden onthuld. Een geestige naar het einde toe ontroerende komedie over oud worden, geheimen uit je jeugd en een nieuwe generatie die heel anders tegen dingen aankijkt. De auteur Jacques Vriens geniet landelijke bekendheid als kinderboekenschrijver, maar is daarnaast ook actief in het volwassentheater als speler/regisseur/schrijver.

In oktober 2016 speelde Vriendenkring ‘De zere neus van Bergerac’

tekst Arjan Ederveen, regie Marcel Zoutman Absurde familievoorstelling met ‘n lange neus (uit Noord Hollands Dagblad): Wie zijn serieuze kant graag opzij zet voor een paar uur absurd theater met een sausje sprookjesmoraal, zat geramd bij de uitvoering van ‘De zere neus van Bergerac’. Toneelgezelschap Vriendenkring gaf een op zijn tijd hilarische voorstelling weg. Daarin was het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac omgetoverd tot een doldwaas sprookje vol feeën, trollen, een dichter met een belachelijk grote neus en natuurlijk de liefde. Een nogal onhandige wensfee geeft de baby Cyrano in plaats van drie goede wensen een enorme neus waarmee hij nog vak gepest zal worden. De fout wordt pas later ontdekt en moet dan onmiddellijk door de Orde van Vrij Feeën worden rechtgezet. Een mooi klusje voor Roxanne, een nieuwe stagiaire op de communicatieafdeling van de Orde. Feeën zijn in deze voorstelling geen kalme verschijning in zacht ruisende gewaden. De Orde bestaat uit een verzameling paniekerige ouwe vrijsters in donkerblauwe kokerrokken met daar onderuit piepende steunkousen. Acteurs Henk de Loos en Nico Zwakman werken in die outfits onverbiddelijk op de lachspieren als de feeën Ada en Gemma. Andersom worden de wellustige soldaten van de kadettenmavo gespreeld door vrouwen met opplakbaarden, een leuke keuze van regiseur Marcel Zoutman. Maar voor de dichter Cyrano (Willem van Osch) zit een avondje meisjes versieren er niet in. Zijn gedichten zijn groots, maar zijn neus ook… Dan ontmoet hij de jonge fee Roxanne en is hij op slag verliefd. Helaas ziet zij meer in Cyrano’s vriend Christiaan. Zelfspot is een van de sterke punten van deze voorstelling. Onderbroekenlol en wijze lessen staan neus aan neus in deze voorstelling. Deze is aangekondigd als familieshow, maar soms is de humor zo ‘volwassen’ dat ouders thuis misschien wat uit te leggen hebben. Wat de soldaat bedoelt als hij de dochter van de bakker gaat pakken, om maar iets te noemen. Als de feeën Cyrano’s neus gaan rechtzetten en per ongeluk - o jee - de neus en z’n piemel verwisselen bijvoorbeeld, lijkt de voorstelling meer geschreven voor pubers dan voor kinderen vanaf acht jaar. Daar staan dan weer veel grappen tegenover die wel echt leuk zijn, evenals het overtuigende spel van Willem van Osch.
Tartuffe is een komedie van Molière in 5 bedrijven. De eerste versie van het stuk werd opgevoerd in mei 1664.  De goedgelovige en onhandige Orgon valt, ondanks waarschuwingen van zijn zwager, voor de manipulatie van Tartuffe, die hem helemaal in zijn macht krijgt. Orgon biedt Tartuffe zijn dochter Mariane, die al verloofd is, ten huwelijk aan. Onderwijl probeert Tartuffe tevens Elmire te verleiden. Zoon Damis waarschuwt zijn vader, maar wordt niet geloofd. Hij wordt onterfd en het huis uitgezet. Elmire weet haar echtgenoot te overtuigen dat zijn vertrouwen wordt misbruikt, waardoor Orgon de valse devote de deur wijst. Maar het is dan al te laat. Tartuffe stapt naar de koning om zijn rechten te doen gelden, hij bezit schenkingspapieren waardoor het huis van hem is, maar begaat hierbij een fatale vergissing. De koning blijft loyaal aan zijn getrouwen, vergeeft Orgon en arresteert Tartuffe.
  Toneelgezelschap Vriendenkring Heemskerk
© Toneelgezelschap Vriendenkring Heemskerk 2018

Nieuws

Corona update

Toneelgezelschap Vriendenkring heeft door het Coronavirus haar repetities van “Het dagboek van Anne Frank” moeten staken. Op 6 en 7 juni (een week voor Anne’s geboortedag 12 juni 1929) zou het gezelschap dit mooie stuk voor het publiek spelen in de Vrijburcht. Ruim 2 jaar zat Anne Frank ondergedoken. Hoe wrang is het dat wij door deze Coronacrisis van afzondering, quarantaine en beperkingen het stuk niet kunnen opvoeren. We hebben namelijk als vereniging besloten dat dit stuk zich niet leent voor opvoering in de 1,5 m samenleveing. We zijn ons nu aan het beraden hoe we als toneelvereninging verder kunnen en wat de mogelijkheden zijn. We houden u op de hoogte!

Op 5 en 6 oktober 2019 speelde Vriendenkring:

Tartuffe

Van: Molière. Regie: Willem van Osch

Op 24 en 25 november 2018 speelde Vriendenkring het

vrolijke Sinterklaasstuk:

Cornelius wil geen Sinterklaasfeest vieren Van: Jane Hartendorf Regie: Marcel Zoutman De burgemeester van Peperstad heeft een brief van Sinterklaas gekregen. Goed Nieuws! Over 5 nachtjes komt Sinterklaas op bezoek. Iedereen is blij, behalve Cornelius. Cornelius wil geen Sinterklaasfeest vieren. Dat is raar… wie wil dat nou niet? En waarom niet? En waarom verdwijnen de hoed en de schoenen van de burgemeester? Wie is de geheimzinnige figuur met zijn lange sjaal en hoed? Komt Sinterklaas echt wel? Gelukkig liep het allemaal goed af en kwam Sinterklaas de vele kinderen in de zaal hoogst persoonlijk begroeten.

Op 6 en 7 oktober 2018 speelde Vriendenkring Ja Zuster,

Nee Zuster

Voor twee uitverkochte zalen speelde Toneelgezelschap Vriendenkring de musical Ja Zuster Nee Zuster. Vanwege haar 85 jarig bestaan had Vriendenkring, bij wijze van uitzondering, gekozen voor een musical. Het was een enorm succes. Het publiek was lovend over de voorstelling. Tijdens de uitvoeringen werden de liedjes uitbundig meegezongen door het publiek en na afloop mochten we vele complimenten ontvangen. De musical handelt over de lotgevallen van de bewoners van Rusthuis Klivia in de Primulastraat, die het regelmatig aan de stok krijgen met de boze buurman Boordevol. In het rusthuis zelf, waar zuster Klivia de scepter zwaait, wonen de Ingenieur, de pruikenmaakster Jet, de jongens Bobby en Bertus en later ook Gerrit de inbreker. Boordevol, die eigenaar is van het pand, ergert zich groen en geel aan het “rusthuis vol herrie”en probeert Klivia en haar gevolg op alle mogelijke manieren het huis uit te krijgen. Gelukkig slaagt hij nimmer in zijn opzet en blijft Rusthuis Klivia gewoon open. Jubilarissen Dit jaar hebben we twee jubilarissen. Marcel Zoutman is 40 jaar bij de vereninging en Jane Hartendorf viert haar 50 jarig jubileum. Allebei van harte gefeliciteerd.

In november 2017  speelde Vriendenkring het vrolijke

Sinterklaas toneelstuk:

Borre, Knorre en Slimme Piet Van: Jane Hartendorf Regie: Marcel Zoutman Borre en Knorre komen Pakjes Piet tegen in het bos. Jammi, jammi, wat kan die Piet lekker vertellen over slagroomtaarten, chocoladeletters, marsepeinen beesten, pepernoten, banketletters en ga zo maar door. Daaar krijgen Borre en Knorre de borrel en knorrel honger van. Zij willen ook wel een lekkere banketletter! De vraag is, hoe krijgen ze die te pakken? En waarom is de Bosvrouw zo boos op Piet? Komt Sinterklaas ook nog naar het bos? Het stuk was een enorm succes. Voor twee bomvolle zalen met kinderen, ouders, opa’s en oma’s werd het stuk gespeeld door enthousiaste spelers, die dit stuk in krap 4 weken hadden ingestudeerd.

In oktober 2017 speelde Vriendenkring Zoete melk met

brokken

Van: Jacques Vriens Regie: Marcel Zoutman Suzan is voor de zoveelste keer in de trein gestapt om naar haar oude vader te reizen, die voor de zoveelste keer “hard achteruit gaat”. Haar zoon, een student met humor, reist dit keer met haar mee. De oude vader wordt al jaren verzorgd door Jet, de wat wereldvreemde jongste zus van Suzan. Jet is de enige in de familie die ongetrouwd is gebleven. Door een gebeurtenis in het verleden (een ‘familiegeheim’) voelt Jet zich verplicht om voor haar vader te blijven zorgen. Jet heeft ook haar broer Victor op de hoogte gesteld van de verslechterde toestand van hun vader. Victor is 20 jaar gelden met ruzie naar Amerika vertrokken om daar zijn handel in tuinkabouters verder uit te bouwen. Suzan is woedend. Zij wil niets meer met Victor te maken hebben en wil onmiddelijk vertrekken. Te laat, want Victor en zijn vrouw en dochter arriveren eerder dan verwacht. Victor probeert in eerste instantie de schijn op te houden van de geslaagde zakenman en Suzan doet haar best een beetje aardig te zijn “omwille van de lieve vrede”. Maar al snel gaan de maskers af en ziet ook de oude vader zijn kans schoon om Victor na 20 jaar de waarheid te zeggen. Maar ook andere waarheden komen aan het licht en familiegeheimen worden onthuld. Een geestige naar het einde toe ontroerende komedie over oud worden, geheimen uit je jeugd en een nieuwe generatie die heel anders tegen dingen aankijkt. De auteur Jacques Vriens geniet landelijke bekendheid als kinderboekenschrijver, maar is daarnaast ook actief in het volwassentheater als speler/regisseur/schrijver.

In oktober 2016 speelde Vriendenkring ‘De zere neus van

Bergerac’

tekst Arjan Ederveen, regie Marcel Zoutman Absurde familievoorstelling met ‘n lange neus (uit Noord Hollands Dagblad): Wie zijn serieuze kant graag opzij zet voor een paar uur absurd theater met een sausje sprookjesmoraal, zat geramd bij de uitvoering van ‘De zere neus van Bergerac’. Toneelgezelschap Vriendenkring gaf een op zijn tijd hilarische voorstelling weg. Daarin was het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac omgetoverd tot een doldwaas sprookje vol feeën, trollen, een dichter met een belachelijk grote neus en natuurlijk de liefde. Een nogal onhandige wensfee geeft de baby Cyrano in plaats van drie goede wensen een enorme neus waarmee hij nog vak gepest zal worden. De fout wordt pas later ontdekt en moet dan onmiddellijk door de Orde van Vrij Feeën worden rechtgezet. Een mooi klusje voor Roxanne, een nieuwe stagiaire op de communicatieafdeling van de Orde. Feeën zijn in deze voorstelling geen kalme verschijning in zacht ruisende gewaden. De Orde bestaat uit een verzameling paniekerige ouwe vrijsters in donkerblauwe kokerrokken met daar onderuit piepende steunkousen. Acteurs Henk de Loos en Nico Zwakman werken in die outfits onverbiddelijk op de lachspieren als de feeën Ada en Gemma. Andersom worden de wellustige soldaten van de kadettenmavo gespreeld door vrouwen met opplakbaarden, een leuke keuze van regiseur Marcel Zoutman. Maar voor de dichter Cyrano (Willem van Osch) zit een avondje meisjes versieren er niet in. Zijn gedichten zijn groots, maar zijn neus ook… Dan ontmoet hij de jonge fee Roxanne en is hij op slag verliefd. Helaas ziet zij meer in Cyrano’s vriend Christiaan. Zelfspot is een van de sterke punten van deze voorstelling. Onderbroekenlol en wijze lessen staan neus aan neus in deze voorstelling. Deze is aangekondigd als familieshow, maar soms is de humor zo ‘volwassen’ dat ouders thuis misschien wat uit te leggen hebben. Wat de soldaat bedoelt als hij de dochter van de bakker gaat pakken, om maar iets te noemen. Als de feeën Cyrano’s neus gaan rechtzetten en per ongeluk - o jee - de neus en z’n piemel verwisselen bijvoorbeeld, lijkt de voorstelling meer geschreven voor pubers dan voor kinderen vanaf acht jaar. Daar staan dan weer veel grappen tegenover die wel echt leuk zijn, evenals het overtuigende spel van Willem van Osch.
Foto van een eedere voorstelling
Tartuffe is een komedie van Molière in 5 bedrijven. De eerste versie van het stuk werd opgevoerd in mei 1664.  De goedgelovige en onhandige Orgon valt, ondanks waarschuwingen van zijn zwager, voor de manipulatie van Tartuffe, die hem helemaal in zijn macht krijgt. Orgon biedt Tartuffe zijn dochter Mariane, die al verloofd is, ten huwelijk aan. Onderwijl probeert Tartuffe tevens Elmire te verleiden. Zoon Damis waarschuwt zijn vader, maar wordt niet geloofd. Hij wordt onterfd en het huis uitgezet. Elmire weet haar echtgenoot te overtuigen dat zijn vertrouwen wordt misbruikt, waardoor Orgon de valse devote de deur wijst. Maar het is dan al te laat. Tartuffe stapt naar de koning om zijn rechten te doen gelden, hij bezit schenkingspapieren waardoor het huis van hem is, maar begaat hierbij een fatale vergissing. De koning blijft loyaal aan zijn getrouwen, vergeeft Orgon en arresteert Tartuffe.